Som pilates inštruktor a nechcem tehličky na bruchu


Dostal sa ku mne článok o tom prečo „tehličky“ na bruchu neznamenajú silné brušné svaly a aktívny hlboký svalový korzet. Dovolila som si urobiť jednoduchý preklad.

Nech sa páči…

  1. Sval s „tehličkami“ – priamy brušný sval je najmenej dôležitý pre oporu chrbtice

Pri každom „brušáku“ dochádza ku kontrakcii priameho brušného svalu, ktorý ohne chrbticu do flexie. Avšak, keď nazriete pod vrstvu tohto povrchového svalu, nájdete „poklad“ známy ako core, hlboký stabilizačný systém.

Jeho súčasťou je

  • transversus abdominis
  • bránica
  • panvové dno

Tento hlboký systém spevňuje, podopiera a stabilizuje chrbticu. Svaly core sa podieľajú na dýchaní, mobilite, trávení a na vzpriamenom držaní tela. Bohužiaľ 🙂 sila týchto svalov nie je tak sexy ako 6 tehličiek na bruchu, čo je dôvod prečo sa toľko trénerov zameriava na veľké opakovanie „brušákov“ s cieľom získať dobre vyzerajúce brucho. Tréning zameraný na tehličky na bruchu môže viesť k svalovej nerovnováhe v tele, výsledkom čoho môžu byť bolesti chrbta, krčnej chrbtice, zhrbené držanie tela a iné.

 

  1. Tehličky na bruchu môžu zvýšiť pravdepodobnosť diastázy

K vzniku diastázy dôjde keď úzka skupina spojovacieho tkaniva, ktorá prebieha stredom priameho brušného svalu a rozdeľuje ho na 2 polovice , oslabne a natiahne sa. Toto je celkom bežné v tehotenstve, vzhľadom na tlak plodu na vnútrobrušnú stenu. Takto vzniknutá diastáza je však mierna a ľahko dôjde k jej náprave … pokiaľ nemáte tehličky na bruchu.

Intenzívne kontrakcie priameho brušného svalu s cieľom vytvoriť tehličky na bruchu spôsobujú postupný vznik rozostupu tohto svalu. Nemusíte byť tehotný, či dokonca ani žena, aby sa u vás vytvorila diastáza. Pretrénovaný priamy brušný sval spolu s oslabenými hlbokými svalmi core môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku chronických bolesti dolnej časti chrbta, jej nestability, či vzniku hernie disku- medzistavcovej platničky.

 

  1. Musíte si udržať nebezpečne nízku hladinu tukov v tele

Podľa skúsenosti autorky článku, sa tehličky na bruchu objavujú pri asi 10- 14 percent tuku u žien a 6- 12 percent u mužov. Táto hladina je pre väčšinu ľudí ťažko dosiahnuteľná, udržateľná a môže byť vyslovene nezdravá. Pokles pod 17 percent telesného tuku v tele môže u žien viezť k strate menštruácie a k riziku vzniku neplodnosti.

 

  1. Musíte uprednostniť vašu postavu takmer pred čímkoľvek iným

Veľa ľudí cvičí kvôli vzhľadu a mnohí sú až nadmerne zameraní na svoju postavu. Neustála posadnutosť postavou a extrémne nízkou hladinou telesného tuku nevyhnutného pre viditeľné tehličky na bruchu môže viezť k stravovacím problémom, nervozite, depresiám. Mať viditeľné, vyrysované tehličky na bruchu znamená rozlúčiť sa s dezertom, s drinkom s priateľmi po práci a zamerať sa na počítanie kalórii a pôst.

Otázka je aký je na to dôvod? Ak moje brušné svalstvo je dostatočne silné aby bolo oporou pre môj chrbát, zvládnem plank ( výdrž vo vzpore na rukách ) a cítim sa pohodlne v plavkách, prečo mám riskovať svoje zdravie? Podľa mňa to za to nestojí.

 

preklad z:

http://www.mindbodygreen.com/0-22872/im-a-pilates-instructor-i-dont-want-a-6-pack-heres-why.html

 

 

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *