NOVINKA – Pilates Reformer


NOVINKA – Pilates Reformer                                                                          Pilates Reformer

Pravdepodobne najznámejší z pilates cvičebných strojov.

Práve lekcie na reformeri sú v Pilates štúdiach po celom svete jedny z najžiadanejších.

 

Rozhodla som sa pokračovať vo vzdelávaní a ponúknuť Vám individuálne cvičenie na  SPX® Stott Pilates Reformer. Jedná sa o celosvetovo uznávanú značku vo svete Pilates. Tím odborníkov ( fyzioterapeutov, športových lekárov a trénerov) neustále rozvíja princípy Pilates, výsledkom čoho je cvičenie na základe anatómie a biomechaniky ľudského tela.

Už na prvý pohľad Pilates stroj – REFORMER určite zanechá dojem. Jedná sa o lavicu, pripomínajúcu rám postele, v ktorej je pojazdný vozík. Na jednom konci sú zabudované pružiny a na opačnom dve laná. Pružiny poskytujú možnosť rôzneho stupňa odporu ako je vozík tlačený alebo ťahaný.

Reformer ponúka všetky známe výhody cvičenia pilates vrátane zlepšenia celkovej sily, flexibility, koordinácie a rovnováhy. Toto vedie k zlepšeniu držania tela v bežných denných aktivitách, efektívnejšiemu, vznešenejšiemu pohybu a úľave od bolesti spôsobenej svalovou dysbalanciou ako tomu často býva u bolestí chrbta.

Reformer je dostatočne veľký na to aby umožnil plný rozsah pohybu, čo je vynikajúce pre súčasný rozvoj sily a flexibility. Pôsobí akoby „pozýval“ svalovú dĺžku, ktorú chceme v tele vytvoriť a trénuje telo k udržaniu tejto dĺžky. Cvičenie je veľmi univerzálne a poskytuje obrovské množstvo variácií. Jednotlivé časti stroja sú nastaviteľné podľa výšky cvičiaceho a podľa rozdielnych úrovni cvikov. Cviky môžu byť vykonávané v ľahu, v sede, v stoji, v kľaku, a v ďalších modifikáciách. Vzniká možnosť ťahať či tlačiť vlastnú váhu s rôznym odporom pružín. Umožňuje tréning a športovú kompenzáciu no aj rehabilitáciu po zraneniach.

Špeciálnou funkciou či vlastnosťou cvičenia na reformeri je možnosť a vlastne nevyhnutnosť excentrickej svalovej kontrakcie. To znamená, sval je posilňovaný počas toho ako sa predlžuje. Takáto práca svalov je vysoko efektívna pre nárast svalovej sily a zároveň pre udržanie jeho dĺžky. Konkrétne pri práci na reformeri je to brzdivý pohyb pri návrate pružín z natiahnutia.

Ďalšiu výzvu pre hlboké svaly tela poskytuje pohyblivý a nestabilný vozík….

A ďalej je to už o tom, že to treba zažiť a pocítiť na vlastnej koži, na vlastnom tele 🙂

Teším sa na Vás!

 

 

 

 

http://isofitt.com/pilates.htm

http://cs.wikipedia.org/wiki/Pilates#cite_note-3

http://pilates.about.com/od/buyingequipmentetc/a/Pilates-Reformer-Benefits.htm

http://theses.cz/id/8mwkar/Navratilova_Edita_Excentricka_cviceni_ve_fyzioterapii_z_p.pdf

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *